Salariu minim si mediu 2021
3 December 2020

Ce așteptări pot avea românii în 2021 privitor la salariul minim și cel mediu?

Indiferent de domeniul nostru de activitate, începem treptat să nutrim speranța reală că începând cu anul 2021, vom putea vorbi despre ieșirea din actuala criză care a lovit întreg mapamondul pe multiple planuri, începând cu planul medical și ajungând la cel socioeconomic. În acest articol vom expune cât mai precis ce știm deja despre salariile românilor în 2021.

Salariul minim pe economie în 2021

1 ianuarie 2020 este ultima dată când a avut loc o majorare a salariului minim brut, moment în care a avut loc o creștere de 83 de lei, de la 2.080 de lei, lunar, la 2.230 de lei. Aceasta a însemnat, practic, creșterea salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei, până la 1.346 de lei.

În cadrul Ministerului Muncii există de ceva timp discuții pe tema unei noi majorări pentru anul 2021, preconizându-se că se va ajunge ca acesta să depășească salariul minim acordat pentru studii superioare - aspect care l-ar elimina din lista celor 3 salarii minime existente în prezent:

●       Salariul minim brut pe țară (2.230 de lei)

●       Salariul minim brut diferențiat pentru cei cu studii superioare (2.350 de lei)

●       Salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor (3.000 de lei)

Parlamentul României a anunțat în 2020 o lege care prevedea o altă schemă de calcul a salariului minim, unde ar fi trebuit să se calculeze în funcție de coșul minim de consum. În momentul de față, însă, această lege nu a fost promulgată. În schimb, 2 variante sunt discutate la Minister:

1. Creșterea salariului minim în funcție de rata anuală a inflației în luna septembrie 2020 (2.5%) și de creșterea reală a productivității muncii per angajat în 2019 (4.2%). În această variantă, creșterea ar fi de 150 lei, s-ar ajunge la un salariu de 2380 lei. În acest scenariu, va rămâne un singur salariu minim pe economie.

2. Analiza ratei inflației și a creșterii productivității, cu aplicarea anumitor indici de corecție. Folosind indicele de corecție, Ministerul Muncii calculează pentru 2021 un salariu minim brut de 2.335 de lei, mai exact, o creștere de 105 lei.

Salariul minim va fi stabilit prin act normativ publicat în Monitor, dar data nu ne este cunoscută încă.

Salariul mediu pe economie în 2021

În cadrul Uniunii Europene, România se numără printre țările în care există o pondere mică a salariului minim în cadrul salariului mediu, de aceea, autoritățile din România iau măsuri pentru ca salariul minim pe economie să ajungă la valoarea a 60% din salariul mediu în următorii patru ani. Raportul dintre salariul minim brut și salariul mediu brut va crește în tranșe anuale egale începând cu data de 01 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 să se obțină rezultatul dorit. Inițiatorii acestor demersuri spun că această măsură este necesară în primul și în primul rând pentru:

●       Reducerea decalajelor între statele europene și cetățenii acestora

●       Garantarea asigurării standardelor și condițiilor minime de trai decent pentru populație

●       Reducerea șomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim

Astfel, în 2021, câştigul salarial mediu net lunar va putea urca de la 3.157 lei, cât este în anul curent, la 3.373 lei.

Echipa 1C crește alături de tine, indiferent de context!

Împreună cu întreaga echipă 1C, doamna Contilia este în primul și-n primul rând interesată de menținerea bunăstării voastre financiare. Acest aspect este valabil în mod special în tranziția dintre 2020 și 2021, unde până foarte recent, chiar și (re)stabilirea unui cadru legal de compensare financiară pentru telemuncă a durat mai mult decât și-ar fi dorit mulți. ( Aici regăsiți articolul despre Telemunca)

Imediat ce vor apărea update-uri privitoare la salariile românilor în 2021, puteți conta pe faptul că 1C o să vi le livreze rapid și precis!